2024-10-09

Een Spar (Picea) behoort tot het geslacht van houtige planten binnen de dennenfamilie (Pinaceae). Sparren onderscheiden zich van dennen (Pinus) doordat hun naalden individueel staan, terwijl die bij dennen in paren of soms in groepjes bij elkaar staan. De spar heeft naalden die 1,5 tot 2,5 cm lang zijn en die van een den tot 8 cm lang. Beide bomen behouden het hele jaar door hun naalden. De leerachtige kegelvruchten hangen aan de takken en kleuren in de herfst bruin. De zaden zijn dan rijp, maar kunnen pas uit de kegel vallen als de schubben uit elkaar gaan staan, wat pas in het volgend voorjaar gebeurt. In de daaropvolgende herfst vallen deze kegels dan af. Een spar kan 40 tot 50 meter hoog worden, een den kan tot 40 meter hoog worden.

Hieronder volgen enkele groeifasen van een spar:

Foto 1: naalden van een spar en naalden van een den

Foto 2: de nieuwe uitlopers in het voorjaar, vroeg in de zomer, en in de herfst

Foto 3: de bloeiwijze en het stuifmeel

Foto 4: jonge kegels en volwassen kegels


2024-09-29

Vandaag een herfst rondje door het park.


2024-09-21

De oprit is klaar en kan gebruikt worden. Het heeft even geduurd, maar we hebben het werk helemaal zelf geklaard.


2024-09-14

Bijna de laatste vruchten en kruiden uit de tuin zijn verwekt. En alles is allemaal op natuurlijke wijze gegroeid en verwerkt zonder chemische toevoegingen.  Er zijn al veel verschillende bestellingen binnengekomen van de vaste bezoekers. Wil u iets reserveren kan dit in een persoonlijk bericht, verder kunnen ze gekocht worden op de open dagen.

We hebben dit jaar de volgende artikelen in de verkoop.

Jam: Appeltaart, Appel-Gember, Frambozen, Vijgen, Vijgen-Gember en Zwarte bessen.

Gelei: Appel, Appel-munt, Blauwe druiven-citroen en Witte druiven.

Diversen: Muntgelei en Vijgenchutney.

Alle jams en geleien zijn gemaakt met Geleisuiker Speciaal, dit betekend dat ze half zoet zijn en ook geschikt zijn voor veganisten.

Daarnaast hebben we dit jaar de volgende theeën: Appelschil, Brandnetel, Berkenblad, Druivenblad, Madeliefjes, Klaver, Vijgenblad. Nootmuskaat.


2024-09-06

Relax tuin dag.
Op 28 september 2024 organiseren we weer een tuin relax dag. Iedereen die een dagje wil komen meehelpen in de tuin is dan welkom. Op die dag gaan we gezamenlijk op een ontspannen manier aan het werk in de tuin. Er zijn diverse werkzaamheden die we dan kunnen gaan doen, o.a. onkruid wieden, schoffelen, licht snoeiwerk en allerlei andere tuin werkzaamheden.
Voor meer informatie:
Relax tuindag


2024-08-18

Er zitten veel rijpe frambozen aan de struiken. Een gedeelte daarvan geplukt en jam van gemaakt.


2024-08-08

Vandaag hebben we weer een enthousiaste tuingroep in het park ontvangen.


Galappels

Op dit moment zie je veel bolletjes op de bladeren van de eiken in het Luitzenpark, dit zijn galappels. Galappels ontstaan in juni, dan legt een vrouwtjesgalwesp in of vlakbij de nerf van een eikenblad een eitje. Als reactie op deze irritatie maakt het eikenblad een gal aan, een abnormale woekering van plantenweefsel. De galappel, dient als behuizing en voedsel voor de larve.

Daarnaast zijn er ook veel insecten die specifiek op de in de galappel groeiende larven parasiteren. Zij leggen hun ei in de larve die binnen in de galappel zit.


2024-07-21

We krijgen de laatste tijd vaak de vraag: kunnen we de tuin als groep bezoeken? Dit is mogelijk voor groepen vanaf 4 personen. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.


2024-07-13

Tijdens de storm deze week zijn van 2 berkenbomen de toppen eruit gewaaid. We hebben de bladeren in de voedseldroger gedroogd en daarna gesneden. Daarnaast deze week ook thee van druivenblad gemaakt. En op dit moment staan er vijgenbladeren in de voedseldroger. Het resultaat heerlijke natuurlijke kruidentheeën zonder toevoegingen uit eigen tuin.


2024-07-07

Vanmorgen zijn we naar de Groenmarkt in Winschoten geweest. Deze werd gehouden in het rosarium en hebben een mooie roos van de rozenkoningin ontvangen. Een mooie markt, waar veel te zien was op het gebied van planten en groen gerelateerde artikelen. We hebben een aantal planten gekocht die we hebben betaald uit onze fooienpot. 1 rode vlinderstruik, 1 duizendblad, 1 primula, 1 witte lupine, 1 munt citroen-limoen, 1 munt mandarijn en 1 Perzische slaapboom.

2024-07-05

Omdat er vrij zijn veel slakken in het park zijn even een paar feitjes over ze. Slakken (Gastropoda) zijn kleine dieren en vallen onder de stam weekdieren (zij hebben een zacht lichaam zonder botten). Ze ademen door een ademopening boven op hun lichaam en hebben vier voelsprieten: twee grote en twee kleine. Op de twee grote voelsprieten bevinden zich de ogen van de slak. Met de kleine voelsprieten kan de slak ruiken. Ook heeft de slak een mond, op zijn tong zitten wel duizend kleine tandjes. Hiermee kan de slak bladeren of dieren (zoals wormen) vermalen. Slakken bewegen zich voort door hun lichaam in te trekken en weer uit te rekken. Aan de onderkant van hun lichaam produceren zij een taai slijmspoor, waarmee de slak zichzelf beschermt als hij over een scherpe ondergrond moet kruipen. Slakken zijn tweeslachtig, dat betekent dat elke slak zowel mannelijk als vrouwelijk is. Elke slak kan dus elke andere slak bevruchten. Sommige slakken kunnen zelfs zichzelf bevruchten. Een slak legt eitjes, wanneer de eitjes uitkomen hebben de jonge slakken al een dun, zacht huisje.


2024-06-30

We kunnen terugblikken op een succesvolle zomer opentuin vandaag. Het weer was ons gunstig gezind en we hebben veel enthousiaste bezoekers mogen verwelkomen, ondanks de mindere bereikbaarheid door de werkzaamheden aan de oprit.


2024-06-22

De grote bonte specht eet van de kersen. Let op zijn pootjes en zie hoe hij de kers vasthoudt.


2024-06-21

Gisteravond konden we mooie lichtende nachtwolken zien, deze komen voor op een hoogte van 85 km. Lichtende nachtwolken verschijnen wanneer zeer kleine ijskristallen op stofdeeltjes ontstaan. Dit stof is afkomstig uit de ruimte. Als de temperatuur laag genoeg is (-90 tot -145 graden) kan waterdamp op deze stofdeeltjes ijskristallen vormen. Juist rond 85 km hoogte kan de temperatuur zo laag worden.

De periode in het jaar waarin je lichtende nachtwolken kan zien zijn de drie weken voor en de drie weken na de langste dag. Zodra de zon diep onder de horizon zakt, treedt ook op grote hoogte de duisternis in en zullen de lichtende nachtwolken verdwijnen. Daardoor kunnen ze te zien zijn in de eerste anderhalf uur na zonsondergang en ook een uur tot anderhalf uur voor zonsopkomst.


2024-06-16

De jonge reebok kwam vanmorgen ook weer even kijken.
Tijdens het afschuren van de basthuid vanmorgen hebben een aantal boompjes het zwaar gehad. Zelfs een aantal boomstambeschermers zijn door hem verwijderd.

Elk jaar tussen oktober en januari groeit er een nieuw gewei bij een ree en valt het oude gewei af. Het nieuwe gewei groeit onder een basthuid tussen maart en juni opniuw aan. Als het gewei dan volgroeid is raakt de basthuid los en wordt afgeschuurd.


2024-06-14

Zomer opentuin 30 juni 2024.

Op deze dag kan u gratis Het Luitzenpark bezoeken. Dus u bent welkom om te komen kijken in het park. Het duurt nog even, maar zet het al vast in de agenda. Je kan deze dag zonder afspraak komen kijken in Het Luitzenpark.

 


2024-06-08

Op 20 april hebben de jonge eenden het nest verlaten. Al die tijd hebben we ze niet meer gezien, maar opeens zwemmen ze nu in de vijver. Al de 10 kuikens hebben het overleefd, dus ze hebben een goede schuilplaats gevonden.

 


2024-05-25

Vanmorgen kwam de ree met haar kalf, om water te drinken in de vijver.


2024-05-20

Gisteren zijn we teruggekomen van onze reis van Passau naar de Zwarte zee. We hebben veel parken en tuinen gezien in deze periode. Het hoogte punt was de Donau delta waar we veel vogels hebben gezien o.a. pelikanen, zilver reigers en heel veel ijsvogels.


2024-04-28

Vandaag was het een geslaagde lente opentuin, we hebben veel bezoekers kunnen verwelkomen. Na de sluiting kwam de fazant even kijken of alles goed was afgerond.


2024-04-27

De voorbereidingen van de beltane viering op 27 april.


2024-04-26

Vandaag zijn de laatste puntjes op de i gezet voor de lente opentuin a.s. zondag. Door het natte weer konden veel werkzaamheden pas op het laatste moment gebeuren.

Iedereen kan op 28 april gratis en zonder afspraak van 11.00 tot 17.00 uur het Luitzenpark bezoeken.

 


2024-04-20

Vorige week hadden we een bus vol met 40 bezoekers van de Landwirtschaftskammer Niederssachsen/Niedersächsische Gartenakademie in het park. Ze begonnen met een door ons gemaakt ontbijtbuffet. En gingen ze vervolgens via een rondleiding met Egbert door het park. Daarna konden ze nog op eigen gelegenheid rondkijken.


2024-04-19

Lente opentuin 28 april 2024

Op deze dag kan u gratis Het Luitzenpark bezoeken. Dus u bent welkom om te komen kijken in het park. Het duurt nog even, maar zet het al vast in de agenda. Je kan deze dag zonder afspraak komen kijken in Het Luitzenpark.


2024-04-13

Gisteren hadden we weer een geslaagde relaxtuindag.  Er zijn 10 zuil Thuja’s (Smaragd), 5 thuja’s (Brabant) en 10 laurierstruiken geplant. Daarnaast zijn er nog een paar vaste planten in de tuin gepoot en zijn er zaden gezaaid. Ook zijn er nog twee extra nep wespennesten opgehangen. Verder zijn de gebruikelijke tuin tuinwerkzaamheden zoals wieden, schoffelen en het gras maaien.


2404-04-07

Zonsondergang in het park.


2024-04-07

Bezoekers vragen ons vaak wat de bruine “lampions” die in het park hangen tot doel hebben. Dit zijn nep wespennesten. Wespen zijn territoriaal en als ze denken dat er een actief nest in het park is, zullen ze er geen nest in de buurt maken. Zo verjagen we de wespen maar doden we ze niet. Het zal echter niet voorkomen dat er af en toe een wesp in het park komt. Vorig jaar hebben we deze nep nesten voor de eerste keer gebruikt en hebben duidelijk het verschil vernomen ten opzichte van voorgaande jaren.

In Duitsland zijn wespen (net zoals veel andere insecten) beschermde diersoorten. Dat betekent dat op het zinloos verstoren, vangen, verwonden of doden van een wesp of het storen of verdelgen van een wespennest hoge boetes staan. Deze kunnen, afhankelijk van de deelstaat, oplopen tot tienduizenden euro's.


2024-03-31

Alles is op zijn paasbest in het park.


29-03-2024


2024-03-24

We zien veel tuinen waarin de lente bloesem al volop in bloei staan. Bij ons begint het nu pas, maar kunnen er nu volop van genieten.


2024-03-22

Gisteren lag er een kapot eendenei in de eenden korf, en dachten we dat er een roofdier bij had kunnen komen. Gelukkig lagen er nog geen andere eieren in het nest. De laatste dagen zijn er steeds twee reigers in en bij de vijver. Vanmorgen stond een van de reigers bovenop de korf en begon naar binnen te pikken. Dus weten we nu wie de dader is, we hebben daarom vandaag nu een paar touwen boven de korf gespannen. Zodat de reigers niet meer op de korf kunnen landen. En nu maar afwachten of de eenden opnieuw eieren in de korf gaan leggen of dat ze weer in de het park gaan broeden.


2024-03-21

Relax tuin dag.
Op 13 april 2024 organiseren we weer een tuin relax dag. Iedereen die een dagje wil komen meehelpen in de tuin is dan welkom. Op die dag gaan we gezamenlijk op een ontspannen manier aan het werk in de tuin. Er zijn diverse werkzaamheden die we dan kunnen gaan doen, o.a. onkruid wieden, schoffelen, licht snoeiwerk en allerlei andere tuin werkzaamheden.
Voor meer informatie:
Relax tuindag


2024-03-17

Er kwam vandaag een vreemde gast te eten, dit was voor ons de eerste keer we deze mooie duif hier zagen.

Waarschijnlijk komt hij van een fokker uit de buurt, hij is niet geringd maar wel heel mak.

Het is een Oud-Hollandse kapucijn en is een Nederlands sierduivenras. De naam verwijst naar het karakteristieke tekeningspatroon, de zogenaamde monniktekening, waardoor de duif lijkt op een kapucijner monnik. De oorsprong van het ras ligt waarschijnlijk in Zuidoost-Azië en het is mogelijk in de late zestiende eeuw door Nederlandse zeevaarders ingevoerd. Een karakteristiek kenmerk van de Oud-Hollandse kapucijn is de aparte veerstructuur. Deze bestaat uit een kraag die op het hoofd uitloopt in een kap.


2024-03-16 

Vandaag weer een leuke aanvulling voor het park tegengekomen. We hebben 8 rododendrons, 2 hortensia’s, 2 camelia’s, 2 klimrozen, 2 struikrozen en 2 mini treur wilgjes toegevoegd aan het assortiment. Het aantal rododendrons in het park komt hierop 45 stuks.


2024-03-03

Van 1 maart tot 1 september is in Duitsland het broedseizoen.

Daarom hebben we afgelopen donderdag de laatste zaag werkzaamheden afgehandeld.


2024-02-23

De eenden zijn er weer, dus hebben we de korf geplaatst.

Ze gingen er gelijk op en in toen hij er stond.


2024-01-28


2024-01-11

De reeën wilden vanmorgen drinken in de vijver.

Maar helaas is het niet mogelijk, omdat de vijver is bevroren.


2024-01-06

De wereld begint wit

te kleuren.


2023-12-03

Vandaag een rondje door het park.


2023-11-30

De sneeuw is alweer weg, maar het uitzicht blijft mooi.


2023-11-11

Van de giften die we dit jaar hebben ontvangen van de bezoekers hebben we 2 rododendrons, 6 siergrassen en 2 voedersilo voor de vogels gekocht. We willen iedereen hartelijk danken hiervoor.


2023-10-08

Het was vandaag gezellig druk tijdens de opentuin, we hadden er gelukkig ook nog heerlijk weer bij. Ook deze keer weer hebben we weer genoten van alle aanloop en veel mooie reacties mogen ontvangen op het park.


2023-10-06

Vandaag hadden weer de relaxtuindag, er is weer flink wat werk verzet in de tuin. Er zijn verschillende klussen uitgevoerd. Tussen de middag hebben we gezamenlijk een lekker lunch genuttigd.

We willen alle deelnemers bedanken voor hun inzet en zijn blij met het werk wat ze gedaan hebben.


2023-10-01

Opentuin zondag 8 oktober,

Op deze dag kan je gratis Het Luitzenpark bezoeken. Dus je bent welkom om te komen kijken in het park. Het duurt nog even, maar zet het al vast in je agenda. Je kan deze dag zonder afspraak komen kijken in Het Luitzenpark

Voor de relextuindag vrijdag 6 oktober zijn nog een paar plaatsjes beschikbaar.

Voor informatie over beide activiteien: het.luitzenpark@gmail.com


16-09-2023-09-16

Relax tuin dag.
Op 6 oktober 2023 organiseren we weer een tuin relax dag. Iedereen die een dagje wil komen meehelpen in de tuin is dan welkom. Op die dag gaan we gezamenlijk op een ontspannen manier aan het werk in de tuin. Er zijn diverse werkzaamheden die we dan kunnen gaan doen, o.a. onkruid wieden, schoffelen, licht snoeiwerk en allerlei andere tuin werkzaamheden.
Voor meer informatie:
https://www.egbertenwietskemediums.nl/work.../relax-tuin-dag


2023-09-12 

Een deel van de druiven vandaag geplukt en heerlijke druivenjam gemaakt.


2023-09-03

Een vreemde dahlia tussen de witte dahlia's.


2023-08-07

Zelfs de paddenstoelen denken dat het herfst is.


2023-08-03

Een ree met 2 jongen in het park, wat een prachtig gezicht.


2023-07-20

De afgelopen week zijn er steeds 2 jonge groene spechten in het park. Vandaag een foto van één kunnen maken.


2023-07-14


2023-07-12 Deze keer foto´s van enkele grassoorten die in het park voorkomen. Een foto, bevat drie afbeeldingen, een van de stengel met bloei. En twee, die zijn gemaakt met een microscoop camera. Zo zie je mooi de details van de grassen, die je met het blote oog niet ziet.


2023-06-25 Over een half jaar is het kerstfeest, in de tuin vieren de vogels nu het kersenfeest.


2023-06-23 Vandaag zien we alles door een roze bril.


2023-06-18 Dit weekend hebben we de zomer opentuin gehad. Ondanks het warme weer hebben we toch veel bezoekers mogen ontvangen. We hebben genoten van alle aanloop en veel mooie reacties mogen ontvangen op het park. Ook nog een paar nuttige tips gekregen die we in de toekomst kunnen toepassen in het park.


2023-06-15 De laatste puntjes op de i voor de zomer opentuin dit weekend. Helaas gooit de droogte een beetje roet in het eten. Alles is niet zo mooi groen als normaal, vooral het gras is behoorlijk verdord. Maar er wordt toch een goede indruk van het park gegeven. Ook is oma´s schatkamer dit weekend met een stand aanwezig. We hopen dat we jullie dit weekend in het park te mogen ontmoeten. (Het konijn kwam ook nog even kijken bij de werkzaamheden)


11-06-2023 De planten die spontaan opkomen zijn ook mooi. En horen thuis in ons natuurlijk park.


06-06-2023 De roos bloeit weer volop.


14-05-2023 Zomer opentuin 17 en 18 juni 2023

Op deze dag kan u gratis Het Luitzenpark bezoeken. Dus u bent welkom om te komen kijken in het park. Het duurt nog even, maar zet het al vast in de agenda. Je kan deze dag zonder afspraak komen kijken in Het Luitzenpark

 


30-04-2023 Vanmiddag de meiboom opgezet. Dit jaar niet zo uitbundig als anders en op een ander plaats neergezet. Er zit namelijk een eend in de eendenkorf te broeden en we willen haar niet wegjagen.


21-04-2023 De stammen van de twee sparren die in februari zijn omgezaagd, hebben een plaatsje in het park gekregen. We hebben ze neergezet voor de spechten, die er al flink gebruik van maken.


07-04-2023 We wensen iedereen fijne paasdagen. Het Luitzenpark is in elk geval op zijn paasbest.


12-03-2023 Katjes

De hazelaar (Corylus avellana) en de rode hazelaar (Corylus maxima 'Purpurea') staan weer in bloei.


09-03-2023 Eendenkorf.

De vrouwtjeseend is de laatste dagen de korf aan het inspecteren. Hopelijk besluit ze om hierin te gaan broeden, afwachten maar of ze hem goedkeurt.


06-03-2023 Het is een witte wereld vandaag.


01-03-2023 Eendenkorf

Ieder jaar komt in het voorjaar een paartje wilde eenden zwemmen in de vijver. Dan gaat de vrouwtjes eend ergens broeden en komt ze met een paar eendenkuikens terug. Ze zwemmen dan een paar dagen rond en verdwijnen dan weer voor een jaar. Nu hebben we een eendenkorf in de vijver geplaatst, kijken of ze daar in wil broeden.


26-02-2023 Helaas hadden we nog twee dode sparren in het park. Deze hebben voor de veiligheid moeten omzagen voordat het broedseizoen begint.


22-10-2022 Relaxtuindag

Vandaag was weer de relaxtuindag, er is weer gewerkt in de tuin in een relaxte omgeving. Er zijn vandaag verschillende klussen uitgevoerd. Tussen de middag hebben we gezamelijk genoten van een lekker lunch.

We willen alle deelnemers bedanken voor hun inzet en zijn blij met het werk wat ze gedaan hebben.


18-05-2019 Roofvogelshow in de tuin

Vandaag hadden we een roofvogelworkshop en roofvogelshow in de tuin. Het was ideaal weer en iedereen heeft genoten. Alle vogels waren prachtig maar de zeearend was een ervarin op zichzelf, zoiets te zien vliegen in je eigen park.